Rady a doporučení

Trajekt:

Trajekt jezdí z Livorna do Bastie minimálně 4x za den. 2x za den jede společnost Corsica Sardinia Ferries (8:15 a 13:30), 2x jede společnost Moby (obvykle asi 30-60 minut po konkurenci). Některé zdroje radí koupit si lístek raději dopředu. Platí to však spíš pokud cestujete autem. Pak se určitě musí rezervovat lístek dopředu. Pokud jste však jen pěší, zřejmě nebudete mít problém stejně jako my - koupě lístku těsně před odjezdem lodi byla i první  víkend o velkých prázdninách bez problémů.

Doprava:

Korsika není zrovna rájem pro hromadnou přepravu. Místní vláček jezdí z Bastie ne příliš často. Obvykle můžeme počítat že do každého ze tří směrů pojede dopoledne a pak i v podvečer. Trať je jednokolejná a úzkorozchodná.

Busy jak mezi městy tak MHD ve větších městech nějakým způsobem fungují taktéž, avšak jejich frekvence není nikterak závratná.

Cestování stopem na Korsice není až takový problém. V horách je však obvykle o dost snazší a rychlejší nějaký stop sehnat. U moře jsme čekali daleko déle. Zvláště pak o víkendu, kdy jedou jen kolony turistů nabalených zavazadly k prasknutí.

Voda:

S vodou v horách byste neměli mít větší problém (snad jen v pozdním létě či při nějaké větším suchu může být s vodou problém). Obvykle je po cestě mezi chatami několik pramenů. Nanejvýš s menší zacházkou se voda nabrat obvykle po cestě dá v intervalu zhruba 2-3 hodin chůze. Prostě na hřebenech ji člověk obvykle nenajde :o)

GR 20:

Turistická stezka je značena bílo červenou značkou velmi podrobně. Člověk se určitě nemusí bát, že by se ztratil. Trasa protíná ostrov od severu z městečka Calenzana až k jihu do vesnice Conca. Pomyslný střed je ve Vizzavona u hlavní silnice Corte - Ajaccio. Severní část je strmější a skalnatější, dá se projít normálním pochodem asi za 8 dnů.

Turistické cíle:

Krásná jsou starobylá města s kamennými centry Corte, Sartene a Bonifacio. Také skály v Calanche le Piana na jih od Porta, které dostávají při západu slunce krásný červenohnědý odstín, stojí za vidění. V Bonifaciu se můžete podívat lodí k přilehlým ostrovům a stejně tak je tomu i v Portu. Určitě si nenechte ujít návštěvu hor a pokud máte raději moře, pak koupání na některé z krásných pláží, které najdete po celém ostrově.

Jídlo:

Místní specialitou jsou masné a mléčné produkty z domácích zvířat. Různé salámky z koz, oslů a prasat a kozí, kravské a ovčí sýry se dají koupit opravdu na každém kroku. Také francouzský pastis, který má na Korsice své vlastní označení (něco jako Casanis ??) se  zde určitě můžete ochutnat. Pastis je vlastně anýzová pálenka, která se dá koupit o obsahu alkoholu zhruba 40-45%. Dále se zde dělají ještě místní bylinné likéry a na ostrově se samozřejmě pěstují i místní vína.

Zajímavou místní specialitou je prý bageta s fíkovou marmeládou ke které se pojídá tvrdý kozí sýr. Nemůžu to potvrdit, protože jsem tuhle věc nechutnal, ale uvedená kombinace nemusí být vůbec špatná a v brzké době se ji budu snažit sehnat a ohodnotit :o)

 

 


Poslední změna: 29.03.2009
e-mail